„EDUFIN” este o asociație obștească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinței persoanelor asociate, în vederea promovării educației financiare în Republica Moldova, înregistrată de Ministerul Justiției la 13 septembrie 2016.
Denumirea și simbolica Asociației ”EDUFIN” este formată din ”EDU” și ”FIN”, ce reprezintă abrevierea cuvintelor ”educație financiară”.
Începând cu 10 martie 2016, ”EDUFIN” este o marcă înregistrată de Agenția de Stat pentru Proprietate Întelectuală a Republicii Moldova.
Asociația activează în baza următoarelor principii de organizare și funcționare: libertate de asociere, legalitate, transparență, egalitate deplină în drepturi și libertate de exprimare.
Asociația promovează în activitatea sa valorile și interesele naționale, civice, ale democrației și statului de drept, parteneriatul, competiția deschisă și respectă normele etice.
Membrii asociației consideră că o societatea educată financiară este o societate care înțelege mai bine produsele și conceptele financiare, precum și are posibilitatea să-și dezvolte competențele necesare pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul financiar, și anume să fie conștientă de riscurile și oportunitățile financiare și să ia decizii avizate în materie de servicii financiare.
Educația financiară vine în completarea măsurilor menite să garanteze informarea, protecția și consilierea în mod corespunzător a societății care în fiecare zi este consumătoare de servicii financiare.
Educația financiară poate contribui la stabilitatea financiară prin sprijinirea societății în a alege produse și servicii corespunzătoare, reducând astfel rata creditelor neperformante, și anume pentru împrumuturi și credite ipotecare, sporind diversitatea și, prin urmare, securitatea economiilor și a investițiilor.
Persoanele care au primit o educație financiară sunt în măsură să aleagă produse și servicii mai puțin oneroase, de o calitate superioară și mai adecvate, accentuând astfel concurența, încurajând inovarea și solicitând îmbunătățiri ale calității și diversității acestora, ceea ce duce la o mai mare eficacitate în sectorul financiar și la o îmbunătățire a bunăstării economice.
Consumatorii care au încredere în capacitatea lor de a investi pot aduce lichidități suplimentare pe piețele de capital, care pot fi utilizate ulterior pentru finanțarea micilor întreprinderi din Republica Moldova, un element-cheie în sprijinirea creșterii economice și a locurilor de muncă.
Educația financiară poate încuraja consumatorii să compare ofertele prestatorilor de servicii, indiferent de situarea geografică a acestora, permițându-le astfel să beneficieze de posibilitățile oferite de piață.
EDUFIN – Pentru o societate educată financiar!